ATP Metingen

Een snelle en eenvoudige methode om een indruk te krijgen van hygiƫne en van reinigingsresultaten is de ATP-Methode.

Hoewel er verschillende uitvoeringsvormen zijn, is het principe van de meting altijd gelijk. Eerst moet een vochtig wattenstaafje, swab, over een oppervlak van 10 bij 10 cm worden gehaald. Het oppervlak moet kruislings worden bemonsterd met een lichte druk, terwijl de swab gedraaid wordt. Dat wordt de swab in een oplossing met reagentia geplaatst. Meestal in de vorm van een pen. Die wordt handmatig geschud of geroerd om de ATP uit de swab te krijgen en te laten reageren met het enzym. Daarna wordt het in een lichtmeter gestoken die al snel het aantal RLU vaststelt.

De ATP-Methode wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, catering en sanitair. Binnen de schoonmaak van sanitair gebruiken we deze methode in aanvulling van de VSR/KMS Metingen om de effectiviteit van de schoonmaakhandelingen, machines, producten, methoden en systemen te onderzoeken. Ook worden de meest kritische plaatsen terug gevonden.